‘Betrouwbare voedingssupplementen gebruikt volgens advies zijn veilig’

24 augustus 2017

NPN heeft kennis genomen van de media aandacht over rustgevende supplementen en sport- en afslankmiddelen en informeert en adviseert over deze kwestie. Uit een rapport van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijkt dat er in 2016 740 meldingen over voedingssupplementen zijn gemaakt. NPN directeur Saskia Geurts reageert en meldt dat ‘bij NPN aangesloten bedrijven kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel hebben staan’. 

Meldingen

De meldingen over voedingssupplementen (exclusief vitamine- en mineralenpreparaten) gingen vaak over jonge kinderen die per ongeluk een voedingssupplement hadden ingenomen. De meeste meldingen gingen over rustgevende supplementen (489), die lichte gezondheidsklachten van tijdelijke aard, zoals misselijkheid, hoofdpijn of psychische klachten gaven. Het meest risicovol zijn de stimulerende sport- en afslankmiddelen, zoals fatburners en pre-work-outs. De klachten over de laatstgenoemde middelen zijn ernstiger zodra er gevaarlijke stoffen in zitten, die kunnen leiden tot hoge bloeddruk, hartklachten en in een enkel geval tot een hartinfarct.

Onveilige producten van de markt weren

Voedingssupplementen moeten aan strenge wetgeving en veiligheidseisen voldoen. NVIC analyseert samen met RIVM de meldingen en geeft producten die niet voldoen aan de gestelde eisen door aan de NVWA, zodat het instituut actie kan ondernemen en ervoor kan zorgen dat ze snel uit de schappen verdwijnen.

NPN zet zich als branchevereniging in voor veiligheid van voedingssupplementen en betreurt dat er onveilige voedingssupplementen te koop zijn. Ze vindt het een goede zaak dat NVIC producten die klachten veroorzaken grondig worden onderzocht en dat onveilige producten van de markt worden gehaald of geweerd. NPN directeur Saskia Geurts reageert op de bevindingen van NVIC: ‘Betrouwbare voedingssupplementen gebruikt volgens advies zijn veilig. We adviseren consumenten met klem om betrouwbare producten te kiezen en zich te houden aan de aanbevolen dosering die op de verpakking staat. NPN attendeert de bij haar aangesloten bedrijven er ook op om dit duidelijk richting haar klanten te communiceren. Onveilige producten horen niet in de schappen thuis.’

Alertheid bij stimulerende sport- en afslankmiddelen

In voedingssupplementen die gebruikt worden om af te slanken of prestaties te bevorderen zitten in sommige gevallen farmacologische stoffen, die de hartslag kunnen verhogen of de stofwisseling versnellen. De aanwezigheid van een dergelijke stof in een voedingssupplement blijft in sommige gevallen onvermeld en kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Deze categorie middelen hebben daardoor een hoger risicoprofiel. Het is dus goed dat consumenten vooral bij deze voedingssupplementen extra alert zijn en in geval van twijfel een arts raadplegen.

NPN adviseert haar leden om consumenten als volgt te informeren:

– de aanbevolen dosering op de verpakking aan te houden en niet meer in te nemen dan wordt geadviseerd.

– betrouwbare producten van bekende merken te gebruiken en op te letten met bestellingen bij onbetrouwbaar ogende ( buitenlandse) webshops.

– bij topsport te kiezen voor producten die op doping zijn getest via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Sommige farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen staan namelijk ook op de dopinglijst.

– contact op te nemen met een arts of deskundige als u de uitwerking van het supplement die het op uw lichaam heeft niet vertrouwt.

– supplementen altijd buiten bereik van kinderen te houden.