50-plussers onvoldoende bewust van risico’s vitaminetekorten

13 november 2017

Tijdens de 50PlusBeurs is onderzoek gedaan naar het gebruik van vitamines en het bewustzijn van mogelijke tekorten. Meer dan de helft van de ondervraagde 50-plussers is niet op de hoogte van risico’s op tekorten aan vitamines op oudere leeftijd. Het verhoogde risico op een vitamine B12 tekort, het ontstaan van vitamine- en/of mineralen tekorten bij medicijngebruik en het opvolgen van het advies van de Gezondheidsraad voor vitamine D gebruik kwamen aan bod.

Uit ons onderzoek is gebleken dat:

  • 60% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar en meer dan 70% van de mannen en vrouwen boven de 70 jaar zich niet houden aan het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D in te nemen.
  • 54% van de ondervraagden niet weet dat vitamine B12 bij ouderen minder goed wordt opgenomen, waardoor tekorten kunnen ontstaan.
  • Ruim de helft van alle ondervraagden zich er niet van bewust is dat langdurig gebruik van specifieke medicijnen de opname van voedingsstoffen kan remmen en kan leiden tot vitamine- en/of mineralen tekorten.

Specifiek medicijnengebruik en opname van voedingsstoffen¹ ²

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan neveneffecten hebben, zoals verlaging van opname van stoffen uit voeding, verminderde eetlust, verandering in de stofwisseling en verlies van voedingsstoffen via urine. Mogelijke vitamine tekorten die kunnen ontstaan zijn:

  • metformine (medicijn voor ouderdomsdiabetes: mogelijk tekort aan: vitamine B12, foliumzuur
  • maagzuurremmers: mogelijk tekort aan magnesium
  • plastablet (verlagen bloeddruk): mogelijk tekort aan: kalium, magnesium, vitamine B1, zink
  • bij gebruik van meer dan 5 medicijnen tegelijk: mogelijk tekort aan vitamine D
  • corticosteroïden/bijnierschorshormoon (ontstekingen en bij reacties van het afweersysteem): mogelijk tekort aan kalium, foliumzuur, magnesium, vitamine B1, zink, calcium, chroom en vitamine D

51% van de deelnemers gebruikt dagelijks medicijnen en 54% van alle ondervraagden weet niet dat langdurig medicijngebruik de opname van voedingsstoffen kan remmen. Meer aandacht voor dit onderwerp is dus nodig.

NPN werkt samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik om de belangrijkste interacties tussen geneesmiddelen en voeding(ssupplementen) in kaart te brengen.

Vitamine B12 tekort komt vaker voor bij ouderen

54% van de ondervraagden is niet op de hoogte van het verhoogde risico op een vitamine B12 tekort bij ouder worden. Het lichaam neemt de vitamine, naar mate de leeftijd vordert, minder goed op. Vooral mannen (62%) weten dit niet. Een vitamine B12 tekort kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaar zijn en neurologische klachten. De vitamine kan onder andere fitheid en concentratie gunstig beïnvloeden.

Vitamine D

24% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar geeft aan 10 microgram (mcg) vitamine D te slikken, conform het advies van de Gezondheidsraad en 16% slikt een hogere dosering. Bij de 70+ mannen én vrouwen volgt 19% het advies van 20 mcg vitamine D op en kiest 11% voor een hogere inname. Sommigen van de ondervraagden slikt af en toe vitamine D of gebruikt dit alleen in de winter. Een groot gedeelte van de mannen en vrouwen houdt zich dus niet aan het advies van de overheid. De overheid bereikt deze doelgroep niet voldoende en meer aandacht voor vitamine D suppletie is nodig. NPN heeft de overheid op de cijfers van ons onderzoek gewezen.

Belang vitamine D

Met vitamines is veel gezondheidswinst te behalen. Het kan ouderen helpen om fit te blijven en ze kunnen met supplementen zelf werken aan een goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van calcium en vitamine D het risico op een gebroken heup met 30% verlaagt³. Vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Recentelijk nog liet wetenschappelijk onderzoek zien dat suppletie met vitamine D bij mensen met een lage vitamine D status het risico op griep en verkoudheid met 70% verlaagt4.  

Bronnen:

¹ Natural Medicines. (2017, 17 mei). Interaction Checker [Food, Herbs, Supplements], Nutrient Depletion. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/

² Stargrove, M.B., Treasure, J., McKee, D.L. (2008). Herb, Nutrient, and Drug Interactions: Clinical Implications and Therapeutic Strategies (1e ed.). St. Louis, Missouri, United States: Mosby Elsevier.

³ Weaver, C. M., et al. “Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation.” Osteoporosis International 27.1 (2016): 367-376, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4715837/

4 Martineau, Adrian R., et al. “Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data.” bmj 356 (2017): i6583.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202713