Mogelijke relatie tussen vitamine K spiegel en verloop corona

8 juni 2020

In het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen is tijdens de coronapandemie een interessante ontdekking gedaan. Artsen hebben aangetoond dat patiënten met een ernstiger ziektepatroon, vaak een erg lage vitamine K spiegel hebben. Veel lager dan gezonde mensen. De mogelijke relatie tussen de vitamine K spiegel in het lichaam en het verloop van COVID-19 wordt nu verder onderzocht. ‘We denken écht dat we iets te pakken hebben’, stelt internist-infectioloog Ton Dofferhoff.

Patiënten hadden tekort aan vitamine K

Twee groepen zijn tijdens het onderzoek met elkaar vergeleken: gezonde mensen zonder het coronavirus en patiënten met het virus, die met lage zuurstofconcentraties waren opgenomen in het ziekenhuis. De patiënten in het ziekenhuis hadden een veel lager vitamine K gehalte dan de controlegroep. Daarnaast bleek er ook een verschil tussen patiënten. Patiënten die op de IC waren opgenomen hadden een nog ernstiger tekort aan vitamine K, dan de patiënten op de reguliere afdelingen.

Functies van vitamine K

Vitamine K is een belangrijke vitamine die in veel voeding voorkomt en ook als supplement te verkrijgen is. Het speelt een essentiële rol in de bloedstolling. Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine K, met name de vorm K2, goed is voor het soepel houden van bloedvaten en mogelijk ook voor de gezondheid van de longen.

Verloop van COVID-19

Wanneer mensen besmet raken met het coronavirus kan er een heftige immuunreactie optreden. Daarnaast zien artsen bij veel patiënten ook problemen in de bloedstolling en ontstaan er vaak bloedproppen, die mogelijk kunnen vastlopen in de bloedvaten van longen. Processen die hiermee samenhangen zijn vaak afhankelijk van voldoende vitamine K in het lichaam.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers hebben een belangrijk verband aangetoond tussen een lage vitamine K status een ernstig ziekteverloop van COVID-19, maar het is nog te vroeg om te concluderen dat een inname van vitamine K kan helpen bij de behandeling van patiënten.

Op korte termijn zal er een interventiestudie worden gestart in samenwerking met Maastricht Universitair Medisch Centrum, waarbij wordt gekeken of toediening van extra vitamine K aan patiënten met corona een gunstige invloed heeft op hun herstel. Ook de veiligheid van toediening zal hierin worden meegenomen.

Bron:

Dofferhoff, Anton SM, et al. “Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19.” Preprints (2020).