Interview met een NPN lid – Vincent Limburg van Royal Herkel

30 april 2024

In deze maandelijkse rubriek laat NPN een lid aan het woord. NPN is benieuwd wat haar leden waardevol vinden aan het lidmaatschap van NPN, waarop ze trots zijn en of ze ideeën hebben voor de toekomst. Deze maand een interview met Vincent Limburg, RA-manager bij Royal Herkel. Na een studie biologie en wat omzwervingen in de farmaceutische industrie is hij zeven jaar geleden bij Royal Herkel terecht gekomen. Dat de voedingssupplementenindustrie minstens zo complex is als farma, was destijds een echte eyeopener voor hem. Daarom is hij blij dat een branchevereniging zoals NPN hierbij ondersteunt.

Sinds wanneer zijn jullie lid van NPN en waarom zijn jullie destijds lid geworden?

Herkel is in 1995 lid geworden van NPN. Alweer bijna 30 jaar lid dus. Helaas zijn de meeste mensen die 30 jaar geleden bij Herkel werkten nu niet meer werkzaam bij ons. Daarom weten we niet meer wat destijds de exacte aanleiding was om lid te worden. Met de kennis van nu is het heel fijn om een partij te hebben die op de hoogte is van de ontwikkelingen in de markt en de vaak veranderende wetgeving. Wij zijn erbij gebaat om snel op de hoogte te zijn van veranderingen. Al heerst nu natuurlijk wel een heel ander tijdsbeeld dan 30 jaar geleden. Tegenwoordig gaat alles veel sneller.

Wat draagt een lidmaatschap bij NPN volgens jullie uit?

Een lidmaatschap bij NPN draagt voor ons vooral uit dat een bedrijf staat voor kwaliteit. Een bedrijf dat lid is van NPN wil het goed doen en zoekt daarin niet de grenzen op. Het stelt bedrijven in staat om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en om snel te reageren op veranderingen in de branche. Wij waarderen vooral de ondersteuning bij het interpreteren van regelgeving en het verkrijgen van advies over specifieke kwesties.

Je bent lid van de Technische Commissie. Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van deelname aan een NPN-werkgroep?

Zelf ben ik nu zo’n twee jaar lid van de Technische Commissie, maar Herkel is als bedrijf al veel langer vertegenwoordigd in de werkgroep. Het stokje is al meerdere keren door iemand overgenomen binnen het bedrijf en twee jaar geleden was het mijn beurt. Herkel is een loonproducent en daardoor hebben wij veel informatie over wat er bij onze klanten speelt. Technische vragen kan ik meenemen naar de vergaderingen van de werkgroep. Daarnaast kunnen wij ook bijdragen aan oplossingen voor problemen vanuit de praktische kant.

Doordat ik actief ben in de Technische Commissie krijg ik nog meer mee van wat er speelt in de branche dan een regulier NPN-lid. Dat is niet alleen leerzaam voor mezelf, maar daar hebben we als bedrijf ook profijt van. Verder vind ik het ook erg belangrijk om mee te denken over bepaalde zaken. Bijvoorbeeld de waarschuwingsteksten op botanicals die vaak terugkomen tijdens de vergaderingen. Buiten dat is het ook gewoon gezellig bij de Technische Commissie. Het is een toegevoegde waarde voor je bedrijf om deel te nemen aan een werkgroep. Je maakt dan alles vanaf de eerste rang mee.

Wat is het meest waardevolle voordeel dat Herkel heeft ervaren als lid van NPN?

Voor ons is het meest waardevolle voordeel van het lidmaatschap bij NPN de informatievoorziening. Als je in een klein team werkt is het prettig om met iemand, in dit geval NPN, in gesprek te kunnen gaan over bepaalde ontwikkelingen en om vragen te kunnen stellen. Ook de lobbyactiviteiten van NPN vinden wij erg waardevol.

En de workshops en supplementenvergaderingen vind ik ook heel nuttig. Buiten dat we daar veel informatie krijgen is het een goed moment om contact te leggen met andere NPN-leden.

Hoe ziet Herkel de toekomst van de voedingssupplementenindustrie?

De huidige maatschappij stelt hoge eisen aan mensen, zowel op het werk als privé. Dat zorgt er soms voor dat mensen niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze zouden willen. Voedingssupplementen kunnen daarop inspelen. Hoe jachtiger de samenleving wordt, hoe meer mensen baat kunnen hebben bij een voedingssupplement. Wij zien dus zeker een positieve toekomst voor voedingssupplementen.

Op het gebied van regelgeving is de toekomst nog onzeker. Denk bijvoorbeeld aan de maxima voor vitaminen en mineralen die eraan zitten te komen. Dat is iets waar wij nu al rekening mee moeten houden. Wij verwachten dat er met de komst van de maxima soms lager gedoseerd moet gaan worden. Dat heeft als gevolg dat sommige supplementen minder sterk zullen zijn dan dat we eigenlijk zouden willen. Herkel bevindt zich in het spanningsveld van aan de ene kant een toename in vraag naar goede supplementen en aan de andere kant de toename van regelgeving. Wij proberen onze klanten daarin zo goed mogelijk te informeren.

Wat is je favoriete ingrediënt voor een voedingssupplement, en waarom?

Voor mij zijn dat vitamine D en magnesium. Vitamine D is denk ik een belangrijk aandachtspunt voor onze binnen zittende samenleving. Doordat veel mensen niet genoeg buiten komen, zijn hun vitamine D-niveaus vaak lager dan gewenst. Een supplement met vitamine D kan dan zinvol zijn.

Magnesium is een enorm veelzijdig mineraal. Het is enerzijds goed voor onze botten, tanden en spieren, maar het kan anderzijds ook bijdragen aan een heldere geest en de werking van het zenuwstelsel ondersteunen. De veelzijdigheid van dit mineraal vind ik mooi. Leuk is dat deze ingrediënten vaak ook heel populair zijn bij de supplement van het jaar verkiezing.