Magnesium voor het hart en gezonde suikerspiegel

5 januari 2017

Het mineraal magnesium kan mogelijk bijdragen aan het verlagen van de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde meta- analyse, waarin data van 40 verschillende studies (tussen 1999 – 2016) zijn gebruikt. Een voedingspatroon rijk aan magnesium kan dus bijdragen aan een gezonder leven. Daarnaast blijven voldoende bewegen en niet roken erg belangrijk om je hart en bloedvaten vitaal te houden.

Magnesium speelt een belangrijke rol bij veel processen in het lichaam. Zo is het mineraal onder andere nodig voor het samentrekken van spieren, de werking van zenuwen en helpt het energie vrij te maken uit de voeding. Magnesium zit onder andere in brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melk, vlees, noten en peulvruchten. Volgens de Europese Voedselveiligheidsraad (EFSA) hebben volwassenen per dag ongeveer 300- 350 milligram nodig. Echter, ondanks deze aanbevelingen hebben veel mensen een tekort aan magnesium. Naast een gevarieerde voeding, kunnen ook supplementen met magnesium een uitkomst bieden.

Recent zijn er twee reviews gepubliceerd die beide positieve gezondheidseffecten van magnesium aangeven. In de eerste review, uitgevoerd door de Zhengzhou University in China laat zien dat mensen die veel magnesium- rijke voedingsmiddelen eten, een 10 % lagere kans hebben op hart- en vaatziekten en een 26% lagere kans op diabetes type 2 [1]. Deze conclusies zijn gebaseerd op de data van meer dan een miljoen mensen uit negen verschillende landen.

Een andere review laat zien dat magnesium suppletie van vier maanden of langer de insuline resistentie (de situatie waarin de cellen niet meer op insuline reageren) verbetert en het glucose gehalte in het bloed laat dalen. Deze resultaten laten zien dat magnesium mogelijk positief kan bijdragen aan de gezondheid van diabetici [2].


[1] Fang, Xuexian, et al. “Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies.” BMC medicine 14.1 (2016): 210.

[2] Simental-Mendía, Luis E., et al. “A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials on the effects of magnesium supplementation on insulin sensitivity and glucose control.” Pharmacological Research 111 (2016): 272-282.