Reactie NPN op artikel Consumentenbond – Test Multivitamines voor peuters

22 augustus 2019

Vandaag is er door de Consumentenbond een persbericht uitgestuurd over de door hun uitgevoerde test van multivitamines voor peuters. Bekijk hier de test.

NPN vindt goede informatievoorziening naar de consument erg belangrijk. Wij snappen dat het voor consumenten verwarrend is dat er op kindersupplementen wordt verwezen naar de Referentie-Inname (RI) of Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor volwassenen. Dit is helaas de wettelijke verplichting waar fabrikanten aan moeten voldoen.

Om consumenten beter te kunnen informeren kan de fabrikant ervoor kiezen om aanvullend de ADH voor kinderen op de verpakking te vermelden.

Dit blijkt echter vaak lastig, door onder andere de kleine verpakking waar al veel andere verplichte elementen op moeten staan, en verschillende aanbevelingen voor verschillende kinderleeftijden. Zo kunnen de aanbevelingen voor kinderen van 0 – 4 jaar anders zijn dan voor kinderen van 4 – 6 jaar. Voor alle Europese aanbevelingen, per leeftijdsgroep, kunt u de website van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit raadplegen.

Daarnaast kan het verwarrend zijn als er op de verpakking zowel een ADH voor kinderen, als de wettelijke verplichte RI voor volwassenen staat. De consument zou bij het kopen van kindersupplementen gebaat zijn bij enkel een vermelding van de ADH voor kinderen op de verpakking. De wet biedt hier helaas nu nog geen mogelijkheid voor.  

Verschil RI en ADH

Op de verpakking van een voedingssupplement dient de hoeveelheid vitamines en mineralen per dagdosering als percentage van de referentie inname (RI) te worden vermeld. Referentie innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. De RI’s kunnen afwijken van de voedingsnormen, zoals ook de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), vastgesteld door EFSA en/of de Gezondheidsraad.