Omega 3 supplementen verlagen risico hartstilstand

28 augustus 2017

Een recent gepubliceerde meta analyse van 14 randomized controlled trials (RCT’s) laat zien dat suppletie met omega-3 het risico op een hartstilstand met 8% kan verlagen. Analyses van specifieke doelgroepen lieten zelfs grotere effecten zien. De review onderbouwt hiermee de mogelijkheden voor omega-3 supplementen in de behandeling van hart- en vaatziekten.  

Onderzoeksresultaten

Uit de eerste analyse van de review volgt dat suppletie met omega-3 vetzuren het risico op een hartstilstand met 8% verlaagt. Subgroep analyses laten grotere effecten zien. Wanneer iemand tot een hoge risicogroep behoort, respectievelijk hoog LDL cholesterol of meer triglyceriden (TG) in het bloed, dan verlaagt het risico met 17%. Ook in studies die suppletie met meer dan 1 gram EPA en DHA gebruikten was het risico lager.

Hartstilstand

De review bevat resultaten van meer dan 70.000 mensen en is de eerste studie die een hartstilstand als eindpunt heeft gekozen. Een hartstilstand is één van de meest voorkomende hart- en vaatziekten in Amerika. Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. Een hartstilstand is niet hetzelfde als een hartaanval, waarbij een kransslagader van het hart verstopt. De hartaanval kan echter wel de oorzaak zijn van de plotselinge stilstand.

Vervolgonderzoek

Het exacte mechanisme hoe omega 3 vetzuren de kans op een hartstilstand kunnen verlagen is niet bekend en meer onderzoek is nodig voor een gedegen onderbouwing. Mogelijk heeft het te maken met het verlagen of stabiel houden van de TG-spiegel in bloed, waarvoor ook een claim is goedgekeurd. Toekomstig onderzoek, zo adviseren de onderzoekers, moet kijken naar de biomarkers van omega-3 vetzuren in het bloed aan het begin, tijdens en aan het eind van de studie. Zo kan een specifiek mechanisme mogelijk worden ontdekt.

Wel is duidelijk dat omega-3 suppletie een goede en betaalbare methode is om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Ook al laten de resultaten van de review geen hele grote effecten zien, ze zijn wel degelijk relevant voor de gezondheidzorg.

Bron:

Maki, Kevin C., et al. “Use of supplemental long-chain omega-3 fatty acids and risk for cardiac death: An updated meta-analysis and review of research gaps.” Journal of Clinical Lipidology (2017): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28818347