Verruiming vitamine D

De Nederlandse overheid gaat de hoeveelheid vitamine D ophogen die aan voedingssupplementen mag worden toegevoegd. Supplementen kunnen heel gericht worden ingezet om mensen van vitamine D te voorzien. Iets wat met bijvoorbeeld verrijkte voeding lastiger gaat.

Tekorten
Tekorten aan vitamine D komen in Nederland best veel voor. Zo heeft bijna 60% van de huisartspatiënten een tekort aan vitamine D*. Een hogere dosering vitamine D is hier nodig om weer op goed niveau te komen. Verder moet op individueel niveau gekeken worden naar de optimale dosering vitamine D. De zonkracht is in ons land maar beperkt, en voldoende inname van vitamine D met (verrijkte) voeding is lastig. Een goede reden om meer in te zetten op suppletie.

Veel functies
Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darm en bevordert de botmineralisatie. Dit is goed voor het sterk houden van de botten. Vitamine D heeft ook een bewezen rol in onder andere een verbeterde spierfunctie en immuunsysteem (weerstand). Vitamine D wordt geproduceerd door de huid onder invloed van zonlicht. In voeding is vette vis een belangrijke bron van vitamine D.

Veilig
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) oordeelde dat 100 microgram vitamine D aangetoond veilig is voor langdurig dagelijks gebruik door volwassenen. Nagenoeg iedereen blijft onder deze grens (> 99.9%)**. Over de veiligheid dus geen zorgen. Ook met verhoging van de hoeveelheid vitamine D in voedingssupplementen is er nog voldoende vrije ruimte.

+++++

* Leandra J.M. Boonman-de Winter, Arjan Albersen, Karin Mohrmann, Carla M.A.C. Bakx-van Baal, Dirk W. Meijer Timmerman Thijssen en J.P.H.M. (Hans) Bressers. Hoge prevalentie van vitamine D-deficiëntie in Zuidwest-Nederland. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8167 ** Geurts M, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans E, Brants H, van Rossum C, van Kranen H, Hoekstra J. Vitamine D uit voedingssupplementen : inname, persoons- en gebruikskenmerken. RIVM Rapport 2015-0029

Datum: 25 juni 2015
  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2020 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro