Vaak vitamine D tekorten

Vitamine D tekorten komen veel voor in Zuidwest-Nederland. Zo heeft bijna 60% van de huisartspatiënten een tekort aan vitamine D. Deze tekorten komen vaker voor in de stad (65%) dan op het platteland (50%). Vitamine D niveaus in het bloed variëren per seizoen. Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Tijdens de winterperiode zijn vitamine D tekorten zeer veel voorkomend. Bijna 60% van de 2503 deelnemers had een vitamine D-deficiëntie (serumconcentraties < 50 nmol/l). In de regio Den Haag kwam dit vaker voor dan in Zeeland. 30% had in deze periode een vitamine D-concentratie van minder dan 30 nmol/l, dit duidt op een zware deficiëntie. Dit komt bovendien vaker voor bij patiënten jonger dan 50 jaar.

Zelfs tijdens de zomerperiode is een laag vitamine D-niveau regelmatig gezien. Zo heeft meer dan de helft van de vrouwen boven de 70 jaar een vitamine D tekort.

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Aangezien de zon in de wintermaanden in Nederland onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D is voor veel mensen een supplement met vitamine D een zinvol extraatje.

In de periode januari 2010 - augustus 2012 had de huisarts bij 50.441 patiënten een vitamine D-concentratie laten bepalen. De gemiddelde serumconcentratie varieerde sterk per jaargetijde.

Voor mee informatie over dit onderzoek kunt u de bron raadplegen.

Leandra J.M. Boonman-de Winter, Arjan Albersen, Karin Mohrmann, Carla M.A.C. Bakx-van Baal, Dirk W. Meijer Timmerman Thijssen en J.P.H.M. (Hans) Bressers. Hoge prevalentie van vitamine D-deficiëntie in Zuidwest-Nederland. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8167

Datum: 22 mei 2015
  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2020 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro