Invloed van medicijnen op voedingsstoffen

Veel mensen slikken medicijnen: dagelijks, soms meerdere keren per dag en vaak voor een langere periode. Bij langdurig gebruik van medicijnen kan het wenselijk zijn om extra vitamines of andere supplementen te gebruiken, als aanvulling op de voeding. Bepaalde medicijnen veranderen namelijk de stofwisseling of verlagen de opname van stoffen uit de voeding. Een aanvulling van voedingsstoffen verbetert de voedingsstatus en kan soms bijwerkingen verminderen. Gezondheidswinst dus! Het is belangrijk dat dáár meer aandacht voor komt.

Dit artikel noemt een paar voorbeelden. Als u medicijnen slikt is het verstandig om uw voedingssupplementengebruik te bespreken met uw arts of apotheek.

Metformine – Vitamine B12 & foliumzuur
Metformine is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij diabetes mellitus, ofwel suikerziekte. Het vermindert namelijk de hoeveelheid glucose in het bloed. Maar metformine remt ook de opname van vitamine B12 en foliumzuur. Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur leidt tot verhoging van het homocysteïnegehalte in het bloed. Een supplement met B-vitamines helpt het homocysteïnegehalte op peil te houden, wat goed is voor hart en bloedvaten.

Maagzuurremmers - Vitamine B12 & ijzer
Het medicijn omeprazol is een maagzuurremmer. Mensen gebruiken het bij brandend maagzuur, refluxklachten en misselijkheid of een opgeblazen gevoel. En het wordt voorgeschreven bij de preventie en behandeling  van maagzweren.

Door het effect op maagzuur kan omeprazol de opname van vitamine B12 in de maag verminderen. Ook kan een veranderde zuurgraad in de maag de opname van mineralen (ijzer) hinderen en de bacteriën in de darm beïnvloeden. Preventief een multi gebruiken, extra vitamine B12 of een mineralenpreparaat is verstandig. Voor je darmen kun je kiezen voor een supplement met probiotica.

Antibiotica - Probiotica
Antibiotica worden ingezet om bacteriën te doden. Nadeel is dat ze niet alleen de ziekmakende bacteriën doden, maar soms ook de nuttige bacteriën die in onze darm leven. Terwijl deze darmflora heel belangrijk is; voor een goede spijsvertering en voor weerstand tegen onder andere schimmels en infecties. Zodoende is het goed om bij een antibioticakuur een voedingssupplement met probiotica te gebruiken. Een probiotica bevat gunstige bacteriestammen, die een goede darmflora bevorderen en helpen de stoelgang te verbeteren.

Cholesterolverlagers - Co-enzym Q10
Statines worden ingezet om het cholesterol te verlagen. Maar ze remmen ook de aanmaak van co-enzym Q10, een stof die in het lichaam gemaakt wordt en betrokken is bij de energieproductie. Voor deze grote groep medicijngebruikers kan een supplement met co-enzym Q10 ondersteuning bieden.

Omgekeerde interacties & waarschuwing
Andersom kunnen voeding en supplementen ook de werking van medicijnen beïnvloeden. Grapefruitsap gaat bijvoorbeeld niet samen met cholesterolverlagende statines en met antidepressiva. En ook met bepaalde kruiden is voorzichtigheid geboden, bij gebruik van medicijnen. NPN heeft daarom een lijst met waarschuwingsteksten die zij aan bedrijven adviseert te vermelden op de verpakking. Zo hebben producten met Sint-Janskruid verplicht op de verpakking staan dat het de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden en adviseert NPN op producten met ginkgo biloba te vermelden dat het een interactie geeft met antistollingsmiddelen. Deze kruiden ontlenen hun werking aan interactie met bepaalde systemen in het lichaam, vaak dezelfde als waar geneesmiddelen op ingrijpen.

NPN vindt dat de informatievoorziening in eerste instantie bij het verstrekken van het geneesmiddel moet liggen. Daarnaast zijn waarschuwingen op de verpakkingen een goede aanvulling.

Download: Klik hier om deze download te bekijken/openen
Datum: 17 april 2015
Publicatie: Apothekersnieuws.nl
  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2020 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro