Nieuwe voedingsnormen voor lacterende vrouwen gepubliceerd

13 februari 2025

De Gezondheidsraad heeft nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor lacterende vrouwen opgesteld. Dit is naar aanleiding van de voedingsnormen die de European Food Safety Authority (EFSA) tussen 2010 en 2019 publiceerde. De Gezondheidsraad heeft gekeken in hoeverre deze normen ook voor Nederland kunnen gelden. Voedingsnormen geven aan hoeveel vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Bij het opstellen van de nieuwe voedingsnormen heeft de Gezondheidsraad zo veel mogelijk de normen die EFSA tussen 2010 en 2019 heeft gepubliceerd overgenomen.

Berekening van de voedingsnormen

Vrouwen die borstvoeding geven hebben een extra behoefte aan voedingsstoffen. Ze moeten hun eigen lichaam onderhouden, maar ook moedermelk aanmaken. De behoefte aan een voedingsstof is de hoeveelheid die tekorten voorkomt en chronische ziekten helpt te voorkomen. Bij lacterende vrouwen wordt de extra behoefte aan voedingsstoffen voor hun lichaam en de moedermelk bij de norm voor niet-lacterende vrouwen opgeteld. De extra behoefte is gebaseerd op de gemiddelde hoeveelheid van een voedingsstof in borstvoeding bij volledige borstvoeding in de eerste 6 maanden na de bevalling.

Relevante voedingsnormen voor vrouwen in Nederland

Er zijn in totaal 18 voedingsnormen die relevant zijn voor toepassing bij vrouwen in Nederland. Het gaat om vitamine A, B6, B12, C, D en K1, thiamine, riboflavine, niacine, folaat, calcium, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium, ijzer en zink. De commissie neemt de meeste EFSA normen over, behalve voor vitamine A, folaat, koper en kalium wijkt de commissie af van de EFSA adviezen.

Vergeleken met de eerder geldende normen zijn er 6 gelijk gebleven: koper (Adequate Inname wordt Aanbevolen Hoeveelheid), jodium, vitamine A, B12, D en K1. De aanbevelingen van de volgende voedingsstoffen liggen hoger dan de vorige Nederlandse aanbevelingen: kalium, magnesium, ijzer, riboflavine, folaat, vitamine C en selenium. Voor 3 voedingsstoffen zijn de nieuwe aanbevelingen juist lager: vitamine B6, calcium (voor lacterende vrouwen ≥ 25 jaar) en zink. Een overzicht met de nieuwe normen is hier te vinden.

Gebruik van de voedingsnormen

De voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor lacterende vrouwen zijn relevant voor de voedingsvoorlichting, bijvoorbeeld van het Voedingscentrum en voor advisering over diëten door diëtisten. Ook worden de voedingsnormen gebruikt voor het monitoren van de nutriëntvoorziening van de Nederlandse bevolking.

Bron
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2024, 3 december). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor lacterende vrouwen. Advies | Gezondheidsraad. https://www.gezondheidsraad.nl/onderwerpen/vitamines-mineralen-en-supplementen/documenten/adviezen/2024/12/03/advies-voedingsnormen-voor-vitamines-en-mineralen-voor-lacterende-vrouwen  

lacterende vrouwen