NPN YFSP Themamiddag Sport en Voeding(suppletie)

4 juni 2015, Papendal (Arnhem)

Sporters, sportvoedingsadviseurs, wetenschap en bedrijfsleven waren op 4 juni bijeen om ervaringen en ideeën uit te wisselen over voeding en supplementen bij (top)sport. De zaal in Papendal was met 50 aanwezigen goed gevuld. Deelnemende bedrijven hebben veel gehoord over hoe er in de sport gedacht en gewerkt wordt met supplementen. En welke ontwikkelingen gaande zijn. Dat heeft hen hopelijk inzicht gegeven in de kansen die daar liggen en leuke contacten opgeleverd. Deze middag is georganiseerd vanuit de Young Food Supplement Professional vereniging, maar opengesteld voor iedereen met interesse.

Trends

Sporters willen back to basic met biologische producten. Volgens Anneke Palsma kan nog veel gewonnen worden met meer aandacht voor de basisvoeding. Zij ziet kansen voor sportvoedingsproducten die lekker zijn en qua verschijningsvorm op gewone levensmiddelen lijken, zoals een sap, kwark of mueslireep. Veelbelovende nutriënten in supplementen zijn vitamine D, B6, B12, foliumzuur, zink, en probiotica. Palsma waarschuwt voor vervuilde producten die op de markt zijn en benadrukt daarmee het belang van NZVT.

De sporter

Evelien Ruijters is huisarts én fanatiek hardloopster. Ruijters pleit voor het meten van bloedwaardes en voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van stoffen op prestatie en herstel. Ook vindt ze geen of weinig bijwerkingen, gemakkelijke inname, ‘natuurlijk’ en doping-vrij belangrijke criteria voor sportsupplementen.

Ze deelt haar ervaringen als sporter met diverse supplementen. Ze is positief over supplementen die gemakkelijk in te nemen zijn en waarvan je je fitter voelt of meer spieropbouw krijgt. IJzer, omega-3, multivitamines en sportvoeding (eiwitshake/dorstlesser) vallen in de smaak. Voor producten die niet lekker smaken of die kleine bijwerkingen geven, is het moeilijker om therapietrouw te realiseren.

Manon Dol, jong schaatstalent, wordt voorzien van voedingssupplementen door haar sponsor Holland Pharma. Dol vertelt hoe zeer zij effect merkt op haar herstel na inspanning met behulp van de supplementen en sportdrank. Dol ontvangt advies van haar diëtist. Ze merkt op dat ze met haar medesporters niet veel over goede voeding praat. Voor een succesvolle samenwerking tussen sporter en sponsor werd als tip gegeven dat beide partijen geïnteresseerd moeten zijn in elkaars activiteiten.

Orthomoleculair sportadviseur

Wouter de Jong heeft veel wetenschappelijke onderbouwing voor suppletie bij sport, maar hecht ook aan ervaring opdoen in de praktijk. De praktijk is het onderzoek vaak vooruit. Hij weet sporters te interesseren voor supplementen door o.a. producten te adviseren waar sporters snel een effect merken. Bijvoorbeeld ribose en magnesium, dit stimuleert therapietrouw. De sporter wil maximaal presteren, goede gezondheid en biologisch (denk aan vegetarische capsules!).

InnoSportlab Papendal

Ingrid Ceelen vertelt over de interventies bij topsporters die InnoSportlab uitvoert. Ze onderzoeken nieuwe producten, doen lichaamsmetingen en onderzoeken fysieke prestaties. In het restaurant kunnen smaaktesten uitgevoerd worden. Ingrid nodigt bedrijven uit om samen met InnoSportlab onderzoek op te zetten. Als sportdiëtist ervaart ze dat sporters een lage compliance hebben als ze geen resultaten bemerken. Verder uit ze een voorkeur voor enkelvoudige supplementen omdat deze gericht ingezet kunnen worden. Vitamine B6 wordt in de sportwereld gemeden vanwege de risico’s en concrete problemen.

NZVT dopingtest

NZVT werd verschillende keren genoemd. Erik Duiven van de Dopingautoriteit liet de ontwikkelingen en het belang van dit anti-dopingsysteem zien. Vanuit de sporter is er behoefte aan een breder aanbod aan merken en type producten. Het dopingsysteem kan verbeterd worden door vraag en aanbod van producten beter op elkaar af te stemmen. Duiven sloot af met een oproep voor deelname en uitnodiging voor feedback.

 

Deze themamiddag werd georganiseerd door de Young Food Supplement Professionals vereniging. Jonge medewerkers binnen NPN kunnen via deze branchebrede vereniging werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en netwerk.

NPN is de branchevereniging voor gezondheidsproducten. Dit zijn voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten en natuurproducten. NPN vertegenwoordigt bedrijven door de hele keten, van grondstofleverancier tot distributeur. 

NZVT is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Dit geeft topsporters en hun begeleiders informatie en zekerheid over doping-vrije voedingssupplementen.

Voor meer informatie over het programma, de sprekers of het NZVT systeem kunt u contact opnemen met NPN. • tel.: 033 - 245 60 01 • e-mail: info@npninfo.nl • website: www.npninfo.nl

  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2019 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro