Young professionals – interview Samantha Jordaans

24 juni 2019

Bij NPN zijn verschillende bedrijven aangesloten. Binnen deze bedrijven werken veel jonge getalenteerde mensen, met een grote passie voor voedingssupplementen. In deze rubriek laten we young professionals aan het woord over hun drijfveren en toekomstplannen. Deze keer Samantha Jordaans, van Natura Foundation, kennisinstituut van Bonusan.

Korte introductie, wie ben je en voor welk bedrijf werk je?

Mijn naam is Samantha Jordaans. In 2013 studeerde ik af aan de Haagse hogeschool. Na vier jaar Voeding en Diëtetiek te hebben gestudeerd en enige tijd als (sport)diëtist en als redacteur voor een medisch vakblad te hebben gewerkt, ben ik een aantal jaar geleden in de voedingssupplementenbranche terecht gekomen. Momenteel werk ik zo’n zes maanden voor Natura Foundation, het kennisinstituut van Bonusan. Met vier andere collega’s vormen wij het kennisteam, dat verantwoordelijk is voor de wetenschappelijke onderbouwing van zowel de kennis die we delen met gezondheidsprofessionals als de supplementen die we zelf ontwikkelen, produceren en aanbieden. Naast mijn werk studeer ik Voedingsepidemiologie en Volksgezondheid aan de Wageningen University and Research, ook volg ik de opleiding Orthomoleculaire therapie. De perfecte combinatie als je het mij vraagt.

Wat is jouw drijfveer om in deze branche te werken?

Het zit in mijn aard om mensen te helpen, echter als diëtist kun je enkel de persoon die voor je zit bereiken. Hoewel ik dit werk ook heel waardevol vind en met plezier deed, wilde ik toch meer betekenen voor de wereld. Ik voel me op mijn plek binnen deze branche, omdat ik zie dat er met voeding, leefstijl en voedingssupplementen veel winst te behalen valt als het gaat om de volksgezondheid.

Soms kan het nodig zijn om (tijdelijk) voedingssupplementen in te zetten als quick win of als de voeding niet toereikend is. Ik vind het heel interessant om te zien wat je met voedingssupplementen kunt bereiken. Via verschillende netwerken vertel ik enthousiast over hoe ik me als diëtist heb geprofileerd binnen de voedingssupplementenbranche. Commercieel of niet, ik haal veel voldoening uit het feit dat deze branche in de essentie iets goeds wil betekenen voor de gezondheid van de mens. Voedingssupplementen worden naar mijn mening nog te vaak in een negatief daglicht geplaatst. Met als gevolg dat een leek voedingssupplementen interpreteert als onnodig, slecht of zelfs gevaarlijk, zonder enige nuance. Gelukkig verschijnen er meer en meer onderzoeken over het nut en de veiligheid ervan. En zien steeds meer gezondheidsprofessionals dat voedingssupplementen onderdeel kunnen zijn van een gezonde leefstijl en als onderdeel van de behandeling bij ziekte ingezet kunnen worden.

Waar ben je het meest trots op binnen je huidige werk?

Alle producten, zowel voor Natura Foundation (kennis) als voor Bonusan (supplementen) zijn wetenschappelijk onderbouwd. Dat onderzoek zo’n prominente plek heeft binnen een organisatie is hedendaags nog niet zo vanzelfsprekend. Ik ben trots op het feit dat we op een professionele en transparante manier de kennis die we hebben verzameld en de nieuwe inzichten die we op de voet volgen toegankelijk maken voor de rest van de organisatie en de buitenwereld. Ik vind het leuk om te zien dat het mensen aan het denken zet als ik over mijn werk vertel. Dat ik (indirect) mensen inspireer om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid, hier en daar met een klein beetje hulp, maakt me trots.

Wat wordt de focus voor de komende jaren binnen het bedrijf waar je werkzaam bent?

Voor wat betreft Natura Foundation en Bonusan kan ik hier weinig over zeggen, behalve dat we de wetenschap scherp in de gaten blijven houden en zullen innoveren en verbeteren waar mogelijk.

Als ik voor mezelf spreek is het mijn droom om nog meer gezondheidsprofessionals, waaronder artsen, diëtisten, (fysio)therapeuten, verpleegkundigen en verloskundigen te laten inzien welke stoffen we echt nodig hebben om ziekten te voorkomen en dat de voeding in de Westerse wereld echt niet altijd toereikend is. En ik hoop dat er binnen aanzienlijke tijd preventief leefstijl-, voedings- en suppletieadviezen worden gegeven in plaats van medicijnen in te zetten, met allerlei vervelende bijwerkingen, met als doel risicovermindering en symptoombestrijding als mensen al ziek zijn.

Hoe zie jij de toekomst voor de supplementenindustrie?

Best gek eigenlijk dat medicijnen massaal worden voorgeschreven en zelfs vergoed, terwijl zwangere vrouwen hun vitaminen zelf moeten betalen. Ik zie een toekomst voor me waarin er meer aandacht, tijd en middelen worden vrijgemaakt voor onderzoek naar de effecten van voeding(sstoffen) in het voorkomen en behandelen van ziekten. Als we hier als branche de schouders onder zetten met elkaar en samenwerkingen aangaan met wetenschappers, gezondheidsprofessionals en de overheid geloof ik in een gezondere toekomt met een langere gezonde levensverwachting.