Gebruik van kruiden in Europa

Ongeveer twintig procent van de Europeanen gebruikt één of meerdere kruidensupplementen. Zo laat een grootschalige PlantLibra studie zien. In zes Europese landen* werd gekeken naar het gebruik van voedingssupplementen met kruiden en daarnaast naar type gebruikers. De ondervraagde Europeanen noemden een diversiteit aan kruidensupplementen. 

Top 10 van meest gebruikte kruiden**:

 1. Ginkgo biloba – voor geheugen, doorbloeding
 2. Teunisbloem - voor het hoofd, bij menstruatie
 3. Artisjok – voor spijsvertering
 4. Ginseng - concentratie, positief voor lichaam en geest
 5. Aloe vera - o.a. voor de huid, spijsvertering, stoelgang
 6. Venkel - darm
 7. Valeriaan - nachtrust en ontspanning
 8. Soyabonen - overgang en botten
 9. Citroenmelisse - nachtrust en ontspanning
 10. Echinacea - weerstand

**De beschreven effecten komen van www.supplementinfo.nl

 

Over de gebruikers

Volgens deze studie kunnen gebruikers van kruidensupplementen worden getypeerd als: ouderen, hoogopgeleid, niet-rokers, en zichzelf beoordelend als “in goede gezondheid”.

De deelnemers ouder dan 60 jaar maken relatief meer gebruik van de kruiden duivelsklauw (voor gewrichten), blauwe bosbessen (gezichtsvermogen) en knoflook (cholesterol, hart & vaten).

Diversiteit kruidensupplementen

De ondervraagde Europeanen noemen een enorme diversiteit aan kruidensupplementen. In totaal komen in de gebruikte producten maar liefst 491 verschillende kruiden voor. In het algemeen worden producten tijdelijk gebruikt of met een bepaald gezondheidsdoel. Van de gebruikers neemt een ruime meerderheid één kruidenpreparaat. Een derde gebruikt daarnaast nog een ander voedingssupplement, zoals een vitamine, probiotica of visolie.

Nederland en andere landen

Het hoogste percentage consumenten dat kruidensupplementen gebruikt werd gemeten in Italië: 22,7 procent. Finland blijft achter met een kleine 10 procent. Hoeveel mensen in Nederland kruidenpreparaten gebruiken is niet bekend. Dit wordt niet gemonitord en Nederland was in deze studie niet meegenomen. Wel bekend is dat in Nederland het aanbod aan kruidenpreparaten groot is, met een brede verkrijgbaarheid bij onder andere de drogist, gezondheidswinkel, therapeut en soms apotheek.

Veranderingen in aantocht

In de wetgeving voor kruidensupplementen gaat veel veranderen, is de verwachting. Veranderingen betreffen zowel de kruiden die gebruikt mogen worden, alsook de gezondheidsclaims die op verpakkingen en in reclame van kruidensupplementen mogelijk zijn. NPN wil dat een breed assortiment veilige werkzame kruidensupplementen, voor de consument beschikbaar blijft en zet zich hiervoor in.

* Finland, Duitsland, Italië, Roemenië, Spanje en Groot-Brittannië

Datum: 28 april 2014
 • banner-small-01.jpg
 • banner-small-02.jpg
 • banner-small-04.jpg

© 2015-2020 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro