Nieuws

Pagina 1 van 4  > >>

Voeding voor verbetering kwaliteit van leven bij PDS

4 mei 2017

Begin april is er een publiek-private samenwerking gestart die gaat onderzoeken hoe de kwaliteit van leven van mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) vergroot kan worden. Doel is een wetenschappelijke basis te leggen voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen en supplementen die de klachten bij PDS kunnen verlichten. Onder andere Winclove Probiotics en Wageningen Universiteit werken mee aan het project. 

Uit: Lijfblad 01 - 2017 | Informatiegids Nut & Veiligheid, vitaminen en mineralen

1 mei 2017
NPN vertelt over het nut en veilig gebruik van voedingssupplementen. De gids is hier digitaal te downloaden.

Vitamine D, statines en spierpijn

26 april 2017

Suppletie met vitamine D vermindert bijwerkingen bij gebruik van statines, zoals bijvoorbeeld spierpijn. Dat laat nieuw onderzoek zien onder patiënten met diabetes type 2, die de cholesterolverlager simvastatine slikken. Veel statinegebruikers hebben last van spierpijn en vermoeidheid. Een tekort aan vitamine D lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Vitamine D supplementen kunnen dan nuttig zijn. 

Drie orthomoleculair diëtisten over hun werk en maatwerk in suppletie

14 april 2017
Een orthomoleculair diëtist ziet veel verschillende personen met verschillende ongemakken. Iedere cliënt wordt begeleid met een persoonlijk voedingsplan. Supplementen spelen daarin vaak een belangrijke rol. Maar hoe zet een orthomoleculair diëtist supplementen in? Suppletie is tenslotte maatwerk.

Rinske van den Barg ging in gesprek met drie diëtisten van het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten. Zo kregen we een beter beeld over hun werkwijze en drijfveren.

Uit: Lijfblad 01 - 2017 | Vitamine D Supplement van het Jaar

12 april 2017
Artikel over de Supplement van het Jaar verkiezing

Calcium en vitamine D voor grote besparing in zorg

6 april 2017

Suppletie en verrijking van levensmiddelen met vitamine D en calcium kunnen jaarlijks 200.000 botbreuken voorkomen, wat neerkomt op een besparing van bijna €4 miljard. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Frost & Sullivan. Voor elke euro die wordt uitgegeven aan voedingssupplementen en verrijkte levensmiddelen, wordt er €3,47 bespaard! Voedingstoffen zoals vitamine D en calcium zijn dus niet alleen essentieel voor het lichaam, maar ook voor kostenbesparing in de gezondheidszorg. 

Persbericht over melatonine

4 april 2017

NPN stelt advies voor veilig gebruik melatonine op

NPN heeft voor voedingssupplementen met 0,3 mg melatonine of meer per dagdosering een advies voor veilig gebruik opgesteld. In de rechtszaak die NPN vorig jaar had aangespannen tegen IGZ is vast komen te staan dat melatonine als voedingssupplement behouden blijft voor de consument en zonder recept verkrijgbaar is. NPN heeft gemeend om naar aanleiding van de zorgen die geuit zijn in o.a. de rechtszaak uitdrukkelijk aandacht te vestigen op een veilig gebruik van het product. Het nieuwe gebruiksadvies, dat op een verpakking van het voedingssupplement komt te staan, biedt meer duidelijkheid en houvast voor consumenten.

Verschil tussen informatie en reclame

23 maart 2017

Wat is nu precies reclame? En hoe kun je als bedrijf de consument nog informeren over de werking van bepaalde stoffen? Vragen die bij veel bedrijven aan de orde van de dag zijn. In 2016 deed het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak en daardoor wordt de Claimsverordening nu anders geïnterpreteerd. Het blijkt dat de wet ook van toepassing is op reclame richting professionals. NPN helpt bedrijven en anderen het onderscheid tussen reclame en informatie zo goed mogelijk te begrijpen. Lees verder voor de belangrijkste tips. 

Uit: Who-cares.nl | Communicatie VMS verder beperkt

20 maart 2017
Helder artikel over de wat de branche wel en niet mag communiceren over supplementen richting beroepsbeoefenaren. Aanleiding is een recente uitspraak van het Europese Hof inzake de interpretatie van de Claimsverordening, waardoor de mogelijkheden voor communicatie verder zijn beperkt. De inhoudelijke informatie is afkomstig van een NPN workshop die, in samenwerking met KOAG/KAG, werd georganiseerd met als doel het in beeld brengen van de problematiek en het verduidelijken van de te volgen werkwijze voor bedrijven. Dit is vooral van belang om hoge boetes te voorkomen!

Vitamine- en mineraaltekorten bij topsporters

8 maart 2017

De voedselinname onder fanatieke sporters verschilt niet of nauwelijks met die van de gemiddelde bevolking, terwijl de behoefte voor topsporters juist groter is. Dit blijkt uit het proefschrift van Floris Wardenaar. Topsporters zouden dan ook betere voedingskeuzes moeten maken. Aanvullend wordt een voedingssupplement geadviseerd om te voldoen aan de dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen.  

Vitamine D is Supplement van het Jaar!

6 februari 2017

PERSBERICHT, Amersfoort, 6 februari 2017

Gregory Sedoc maakte gisteren op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend dat vitamine D Supplement van het Jaar is geworden. Met ruim 20% van de stemmen is vitamine D volgens het publiek het meest favoriete voedingssupplement. Het was een spannende strijd, want vitamine D eindigde vlak voor magnesium. De afgelopen weken werden duizenden stemmen voor de verkiezing uitgebracht. Deelnemers konden online en op de beurs een stem uitbrengen op hun favoriete vitamine, mineraal of kruid. Multivitamine, visolie en probiotica werden ook veelvuldig gekozen. Curcuma werd als kruid het meest aangevinkt.

Reactie NPN – Uitzending Radar 30 januari 2017

31 januari 2017
Radar heeft in haar uitzending een item behandeld over Rode gist rijst voedingssupplementen.

Uit: Krant van de Aarde | Februari - Maart 2017

26 januari 2017

Schijf voor jouw Lijf: Omdat iedereen anders is. Welke stoffen heb jij extra nodig voor een betere gezondheid?

Uit: Lijfblad 08 - 2016

16 januari 2017
Supplement van het Jaar verkiezing

Supplementinfo.nl op de Nationale Gezondheidsbeurs

12 januari 2017

Van 2 tot en met 5 februari staat supplementinfo.nl, het kenniscentrum over voedingssupplementen, op de Nationale Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs Utrecht! Ook is het stemmen voor de Supplement van het Jaar verkiezing in volle gang. Doel is om zoveel mogelijk consumenten te laten stemmen op hun favoriete supplement. Op 5 februari maakt voormalig topatleet Gregory Sedoc bekend wat het Supplement van het Jaar is.

Magnesium voor het hart en gezonde suikerspiegel

5 januari 2017

Het mineraal magnesium kan mogelijk bijdragen aan het verlagen van de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde meta- analyse, waarin data van 40 verschillende studies (tussen 1999 – 2016) zijn gebruikt. Een voedingspatroon rijk aan magnesium kan dus bijdragen aan een gezonder leven. Daarnaast blijven voldoende bewegen en niet roken erg belangrijk om je hart en bloedvaten vitaal te houden.

Grote kansen voor personalized nutrition!

3 januari 2017

Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan bereid te zijn meer te betalen voor hun eten, als ze daarmee bepaalde ziektes kunnen voorkomen. Daarnaast zegt 95% van de Nederlanders bij het boodschappen doen te kijken naar de bijdrage die voedsel levert aan hun gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de Rabobank. Volgens de Rabobank zijn er binnen ‘personalized nutrition’ grote kansen voor de voedingsindustrie. Deze moeten alleen nog gepakt worden. 

Supplement van het Jaar verkiezing van start!

8 december 2016

PERSBERICHT, Amersfoort, 8 december 2016

Publiek kiest favoriete voedingssupplement

Vanochtend heeft Saskia Geurts, directeur van NPN, haar stem uitgebracht voor de Supplement van het Jaar verkiezing. Mensen kunnen vanaf nu aangeven wat hun favoriete vitamine, mineraal, kruid of ander voedingssupplement is. Zo kan bijvoorbeeld visolie, vitamine D, foliumzuur, probiotica, curcuma of glucosamine als populairste supplement uit de bus komen. Stemmers mogen twee favorieten kiezen uit een lijst of aangeven welke twee supplementen hun voorkeur hebben. Stemmen kan tot en met 5 februari 2017 op www.supplementvanhetjaar.nl. De winnaar wordt op zondag 5 februari op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend gemaakt.

 

Uit: Careality | november 2016 | Saskia Geurts (NPN) over claimbeoordeling botanicals

17 november 2016

Claimverordering botanicals onder de loep. Sinds 2010 staat de claimverordening on hold. De Europese Commissie buigt zich dit najaar weer over de kwestie. NPN directeur Saskia Geurts pleit voor een simpele oplossing en stelt voor dat traditionele claims voor botanicals blijven behouden. "Dit is simpel en liberaal"

 

 

Inuline suppletie verlaagt LDL- cholesterol

7 november 2016

Het gebruik van supplementen met Inuline-type fructanen (ITF) heeft mogelijk gunstige effecten op het verlagen van het LDL-cholesterol gehalte in het lichaam. Dat concluderen onderzoekers achter een review van 20 publicaties. Voor een eenduidige conclusie zijn meer trials nodig, maar ITF suppletie kan een veelbelovende nieuwe methode zijn voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. 

Sensor voor snelle vitamine B12 test

22 oktober 2016

Goede ontwikkeling! Australische onderzoekers melden dat ze een sensor hebben ontwikkeld waarmee vitamine B12 snel gemeten wordt. De optische sensor kan vitamine B12 waarnemen in verdund bloed. Dit is de eerste stap naar een goedkope en portable vitamine B12 test. Een tekort aan vitamine B12 in het bloed wordt geassocieerd met een verhoogd risico op dementie en de ziekte van Alzheimer.  

Uit: DW | 14-10-2016 | Vitamines: hoe zit het ook alweer?

20 oktober 2016
In het marketingvakblad DW zat onlangs de bijlage Voeding & Vitaminen, zie bijgaande upload

Informatievoorziening aan de consument

18 oktober 2016

Recent heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een actieplan gepresenteerd over de etikettering van levensmiddelen. Het actieplan kent drie hoofdlijnen: voorlichting, regelgeving en handhaving. NPN deelt de visie van VWS dat goede en volledige informatievoorziening aan de consument erg belangrijk is. Binnen de branche proberen wij bedrijven hier dan ook zo goed mogelijk bij te helpen. 

Saskia Geurts live bij TV programma RADAR | 10-10-2016 | NPO 1

13 oktober 2016
NPN reageerde in de uitzending van kritisch consumentenprogramma Radar over juist gebruik van melatoninesupplementen. De uitzending is hier na te kijken.

Uitzending Radar over melatonine

10 oktober 2016
Het kritische consumentenprogramma Radar besteedt vanavond in de uitzending aandacht aan de voorlichting over melatoninesupplementen.

 

  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2017 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro