Nieuws

Pagina 1 van 4  > >>

Gezondheidsclaims en botanicals in Europa

24 juli 2017

Ir. Saskia Geurts, directeur NPN, heeft een artikel gepubliceerd in het vaktijdschrift Waar & Wet | 'Gezondheidsclaims en botanicals, hoe verder met Europese harmonisatie?

Toelating silicium en calciumfosforyloligosachariden

17 juli 2017
Organisch silicium als bron van silicium en calciumfosforyloligosachariden (POs-Ca®) als bron van calcium zijn met ingang van 25 juli aanstaande te gebruiken in voedingssupplementen. Deze verbindingen zijn opgenomen in bijlage II van de Voedingssupplementenrichtlijn 2002/46/EG. Deze bijlage bevat de lijst van vitaminen en mineralen die mogen worden gebruikt bij de vervaardiging van voedingssupplementen.

Lareb publiceert rapport bijwerkingen rode gist rijst

12 juli 2017

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vandaag een rapport gepubliceerd over bijwerkingen bij gebruik van rode gist rijst. Ze ontving zestien meldingen van bijwerkingen, zoals spierpijn en maag-darm klachten. Ook meer ernstige bijwerkingen als spierafbraak en alvleesklierontsteking werden gemeld. Het rapport bericht over meldingen die zijn gedaan tussen december 2007 en juni 2017, een tijdsbestek van 10 jaar. Het aantal meldingen is zeer laag te noemen.

TNO: gids klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik

10 juli 2017

In ARTIS-Micropia werd eind 2016 het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een nationale gids; toepassing van probiotica bij antibioticagebruik. Eind 2017 komt deze gids beschikbaar. NPN vindt de samenstelling van deze gids een interessante ontwikkeling. Saskia Geurts ging daarom in gesprek met Remco Kort, professor microbial genomics (Micropia) en verbonden als TNO-leerstoelhouder aan de Vrije Universiteit en met Cyrille Krul, directeur predictive health technologies bij TNO. Zij vertellen hoe een nieuwe gids kan leiden tot maatwerk advies.

Supplementinfo.nl op de 50PlusBeurs

26 juni 2017

Van 19 tot en met 23 september staat supplementinfo.nl, het kenniscentrum over voedingssupplementen, op de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs Utrecht! Doel is om zoveel mogelijk 50-plussers die de beurs bezoeken betrouwbare informatie te verstrekken over het nut en de veiligheid van voedingssupplementen. Daarnaast kan de bezoeker een 50+ Test doen, die advies op maat geeft over hoe je met supplementen zelf aan je gezondheid kan werken. 

Magnesium kan depressie symptomen verlichten

23 juni 2017

Uit onderzoek van de universiteit van Vermont blijkt dat magnesiumsupplementen met een dosering van 248 mg elementair magnesium per dag, mogelijk een effectief middel zijn voor de behandeling van milde depressies. De resultaten van de studie zijn hoopgevend, mede omdat er veel behoefte is aan aanvullende behandelmethodes voor depressie. 

Werking van Kurkuma, Rode gist rijst, Choline en Prebiotica

22 juni 2017
Het Supplementen ABC op Supplementinfo.nl is uitgebreid met nieuwe ingrediënten. De consument kan nu meer informatie vinden over Kurkuma, Rode gist rijst, Choline en Prebiotica. Omdat er geen producten worden vermeld op onze website, kunnen wij meer informatie geven dan met de Claimsverordening is toegestaan. Wij maken onderscheid tussen duidelijk bewezen effecten en effecten waar aanwijzingen voor zijn.

Verwijzen naar TrustPilot reviews?

14 juni 2017
Tijdens de workshop Claims (23 mei jl.) werd gevraagd of je als bedrijf mag verwijzen naar de website van Trustpilot welke klantbeoordelingen bevat. Trustpilot is een online beoordeling community. Aangezien Trustpilot onafhankelijk is, is het mogelijk te verwijzen naar beoordelingen over jouw bedrijf of jouw product op de website van Trustpilot.

Young Professionals over kruidenpreparaten

12 juni 2017

De Young Food Supplement Professionals (YFSP) van NPN hebben over de toekomst van kruiden gediscussieerd. Ze concluderen dat er een systeem moet komen die transparantie op inhoudsstoffen en vergelijkbaarheid van kruidenproducten bevordert. Hierbij gaat het niet alleen om etikettering, maar ook om claims en veilig gebruik van de producten. Voor NPN als brancheorganisatie zien zij een rol in het positief veranderen van het imago van kruiden. Van alternatief en oubollig naar een natuurlijk product, vergelijkbaar met groente en fruit. 

Voeding voor verbetering kwaliteit van leven bij PDS

4 mei 2017

Begin april is er een publiek-private samenwerking gestart die gaat onderzoeken hoe de kwaliteit van leven van mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) vergroot kan worden. Doel is een wetenschappelijke basis te leggen voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen en supplementen die de klachten bij PDS kunnen verlichten. Onder andere Winclove Probiotics en Wageningen Universiteit werken mee aan het project. 

Uit: Lijfblad 01 - 2017 | Informatiegids Nut & Veiligheid, vitaminen en mineralen

1 mei 2017
NPN vertelt over het nut en veilig gebruik van voedingssupplementen. De gids is hier digitaal te downloaden.

Vitamine D, statines en spierpijn

26 april 2017

Suppletie met vitamine D vermindert bijwerkingen bij gebruik van statines, zoals bijvoorbeeld spierpijn. Dat laat nieuw onderzoek zien onder patiënten met diabetes type 2, die de cholesterolverlager simvastatine slikken. Veel statinegebruikers hebben last van spierpijn en vermoeidheid. Een tekort aan vitamine D lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Vitamine D supplementen kunnen dan nuttig zijn. 

Drie orthomoleculair diëtisten over hun werk en maatwerk in suppletie

14 april 2017
Een orthomoleculair diëtist ziet veel verschillende personen met verschillende ongemakken. Iedere cliënt wordt begeleid met een persoonlijk voedingsplan. Supplementen spelen daarin vaak een belangrijke rol. Maar hoe zet een orthomoleculair diëtist supplementen in? Suppletie is tenslotte maatwerk.

Rinske van den Barg ging in gesprek met drie diëtisten van het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten. Zo kregen we een beter beeld over hun werkwijze en drijfveren.

Uit: Lijfblad 01 - 2017 | Vitamine D Supplement van het Jaar

12 april 2017
Artikel over de Supplement van het Jaar verkiezing

Calcium en vitamine D voor grote besparing in zorg

6 april 2017

Suppletie en verrijking van levensmiddelen met vitamine D en calcium kunnen jaarlijks 200.000 botbreuken voorkomen, wat neerkomt op een besparing van bijna €4 miljard. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Frost & Sullivan. Voor elke euro die wordt uitgegeven aan voedingssupplementen en verrijkte levensmiddelen, wordt er €3,47 bespaard! Voedingstoffen zoals vitamine D en calcium zijn dus niet alleen essentieel voor het lichaam, maar ook voor kostenbesparing in de gezondheidszorg. 

Persbericht over melatonine

4 april 2017

NPN stelt advies voor veilig gebruik melatonine op

NPN heeft voor voedingssupplementen met 0,3 mg melatonine of meer per dagdosering een advies voor veilig gebruik opgesteld. In de rechtszaak die NPN vorig jaar had aangespannen tegen IGZ is vast komen te staan dat melatonine als voedingssupplement behouden blijft voor de consument en zonder recept verkrijgbaar is. NPN heeft gemeend om naar aanleiding van de zorgen die geuit zijn in o.a. de rechtszaak uitdrukkelijk aandacht te vestigen op een veilig gebruik van het product. Het nieuwe gebruiksadvies, dat op een verpakking van het voedingssupplement komt te staan, biedt meer duidelijkheid en houvast voor consumenten.

Verschil tussen informatie en reclame

23 maart 2017

Wat is nu precies reclame? En hoe kun je als bedrijf de consument nog informeren over de werking van bepaalde stoffen? Vragen die bij veel bedrijven aan de orde van de dag zijn. In 2016 deed het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak en daardoor wordt de Claimsverordening nu anders geïnterpreteerd. Het blijkt dat de wet ook van toepassing is op reclame richting professionals. NPN helpt bedrijven en anderen het onderscheid tussen reclame en informatie zo goed mogelijk te begrijpen. Lees verder voor de belangrijkste tips. 

Uit: Who-cares.nl | Communicatie VMS verder beperkt

20 maart 2017
Helder artikel over de wat de branche wel en niet mag communiceren over supplementen richting beroepsbeoefenaren. Aanleiding is een recente uitspraak van het Europese Hof inzake de interpretatie van de Claimsverordening, waardoor de mogelijkheden voor communicatie verder zijn beperkt. De inhoudelijke informatie is afkomstig van een NPN workshop die, in samenwerking met KOAG/KAG, werd georganiseerd met als doel het in beeld brengen van de problematiek en het verduidelijken van de te volgen werkwijze voor bedrijven. Dit is vooral van belang om hoge boetes te voorkomen!

Vitamine- en mineraaltekorten bij topsporters

8 maart 2017

De voedselinname onder fanatieke sporters verschilt niet of nauwelijks met die van de gemiddelde bevolking, terwijl de behoefte voor topsporters juist groter is. Dit blijkt uit het proefschrift van Floris Wardenaar. Topsporters zouden dan ook betere voedingskeuzes moeten maken. Aanvullend wordt een voedingssupplement geadviseerd om te voldoen aan de dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen.  

Vitamine D is Supplement van het Jaar!

6 februari 2017

PERSBERICHT, Amersfoort, 6 februari 2017

Gregory Sedoc maakte gisteren op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend dat vitamine D Supplement van het Jaar is geworden. Met ruim 20% van de stemmen is vitamine D volgens het publiek het meest favoriete voedingssupplement. Het was een spannende strijd, want vitamine D eindigde vlak voor magnesium. De afgelopen weken werden duizenden stemmen voor de verkiezing uitgebracht. Deelnemers konden online en op de beurs een stem uitbrengen op hun favoriete vitamine, mineraal of kruid. Multivitamine, visolie en probiotica werden ook veelvuldig gekozen. Curcuma werd als kruid het meest aangevinkt.

Reactie NPN – Uitzending Radar 30 januari 2017

31 januari 2017
Radar heeft in haar uitzending een item behandeld over Rode gist rijst voedingssupplementen.

Uit: Krant van de Aarde | Februari - Maart 2017

26 januari 2017

Schijf voor jouw Lijf: Omdat iedereen anders is. Welke stoffen heb jij extra nodig voor een betere gezondheid?

Uit: Lijfblad 08 - 2016

16 januari 2017
Supplement van het Jaar verkiezing

Supplementinfo.nl op de Nationale Gezondheidsbeurs

12 januari 2017

Van 2 tot en met 5 februari staat supplementinfo.nl, het kenniscentrum over voedingssupplementen, op de Nationale Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs Utrecht! Ook is het stemmen voor de Supplement van het Jaar verkiezing in volle gang. Doel is om zoveel mogelijk consumenten te laten stemmen op hun favoriete supplement. Op 5 februari maakt voormalig topatleet Gregory Sedoc bekend wat het Supplement van het Jaar is.

Magnesium voor het hart en gezonde suikerspiegel

5 januari 2017

Het mineraal magnesium kan mogelijk bijdragen aan het verlagen van de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde meta- analyse, waarin data van 40 verschillende studies (tussen 1999 – 2016) zijn gebruikt. Een voedingspatroon rijk aan magnesium kan dus bijdragen aan een gezonder leven. Daarnaast blijven voldoende bewegen en niet roken erg belangrijk om je hart en bloedvaten vitaal te houden.

 

  • banner-small-01.jpg
  • banner-small-02.jpg
  • banner-small-04.jpg

© 2015-2017 NPN | Disclaimer | Privacy

Website gebouwd door Intronet/Boas.pro